Blogopmaak

Hardlooptips voor beginnende loper

Arno Brons • mrt. 19, 2021

Tips die je helpen om te starten met hardlopen, en het vol te houden.

Wat voor schoenen?
Het verbaast me hoeveel mensen beginnen met hardlopen zonder hardloopschoenen. Veel mensen lopen rond op leuke sneakers van Nike of Converse of gebruiken bijvoorbeeld hun tennisschoenen. Het zijn weliswaar sportschoenen maar geen hardloopschoenen. Het verschil zit met name in de demping. Laat je hardloopschoenen wel aanmeten, bij een betere sportzaak of hardloopspeciaalzaak. Interport van Dam in Soest biedt bijvoorbeeld een gratis 3D voetscan, waarmee het kiezen voor de juiste schoen makkelijker wordt. Maar de meeste hardloopspeciaalzaken hebben een baan in de winkel waar je heen en weer kunt lopen, vaak ook met videobeelden. Hardloopspeciaalzaken zijn bijvoorbeeld Runnersworld, Run2Day, All4Runnig, PK Run, Starshoe.  In een aantal winkels staat een loopband. Ik ben daar zelf niet zo'n fan van. Lopen op een loopband is toch een andere beweging. 
Dus; ga niet voor de mooiste of goedkoopste schoen, maar ga voor de schoen die het best bij jouw manier van lopen past. 

Ik hou het nog geen kilometer vol!
Neem de tijd om je lichaam langzaam te laten wennen aan de veranderingen. Start altijd eerst met wandelen, dan stevig doorwandelen en vervolgens rustig joggen. Wissel dat ook de komende weken voorlopig af. Het zal je tegenvallen als je ineens probeert 20 minuten aan een stuk hard te lopen. Door het rustig op te bouwen went je lichaam aan het ontvangen van de schokken en worden je spieren en pezen sterker. Leg de lat niet te hoog voor jezelf en luister naar je lichaam. Zodra je tijdens het hardlopen merkt dat je niet verder kunt, doe je er goed aan een stukje te wandelen. Je hoeft niet alleen maar hard te lopen. Sta jezelf toe om af en toe op adem te komen en je hartslag naar beneden te krijgen!

Wat voor kleding?
Als het buiten fris is doe je er goed aan om je redelijk aan te kleden.  Je krijgt het al snel warm tijdens het hardlopen, maar je kunt ook weer heel snel afkoelen als je stil gaat staan, of als je kleding nat wordt van het zweet. Hardlopen gaat prima in een joggingbroek en een gewoon shirt. Maar liever geen normaal katoenen shirt, maar een functioneel hardloopshirt. Katoen wordt snel nat en zwaar. Een loopshirt ademt beter en kan het zweet/vocht beter afvoeren. Laagjes werkt ook beter dan een dik vest. Met laagjes kun je onderweg nog iets uit doen als je het warm krijgt. Begin met een thermolaag, een functioneel shirt en bij wind en regen kun je een windjack overwegen. Gaat de temperatuur omhoog loop je al snel in een T-shirt en korte broek.
Vraag je je af hoe warm je je moet kleden? Deze vuistregel is: kleed je bij het hardlopen zoals je je zou kleden als het 10 graden warmer is. Als het echt koud is en flink waait ga je uit van 5 graden warmer. En een winddichte laag als laatste laag te hebben.

Klaar voor de start?
Zo we gaan, schoenen aan,  voordeur achter je dicht en rennen maar. Nee dus. Vergeet niet je lichaam eerst op te warmen voordat je gaat hardlopen. Ren, huppel of spring een beetje op de plaats en begin dan stevig te wandelen voordat je langzaam begint te joggen. Na afloop ook niet bij de voordeur stoppen en naar binnen gaan. Je kunt de laatste paar honderd meter beter wandelen en een paar rek oefeningen doen bij de voordeur. Zo voorkom je spierpijn, en heb je minder kans op blessures. Samen hardlopen kan ook leuk zijn,  en makkelijker. Als je met anderen afspreekt om te gaan hardlopen is het veel waarschijnlijker dat je ook iedere keer gaat. Ook als je even wat minder zin hebt.

Hoe hard moet het?
Onthoud dat je niet constant hoeft te sprinten of tot het gaatje hoeft te gaan. Het gaat erom dat je een snelheid vindt die voor jou goed voelt en langzaam het hardlopen opbouwt, waarbij je je ademhaling in een goed ritme kunt houden. Het is ook leuk om tijdens het hardlopen af en toe te praten. Als je rustig kan hardlopen en wat praten tegelijk loop je op een goed tempo en zit het wel goed met je conditie. Als je te hard loopt word je snel moe waardoor je wellicht stopt of afhaakt. Als je merkt dat je voeten of benen overbelast zijn kun je beter stoppen. Door verder te gaan met hardlopen maak je het alleen maar erger. Met een blessure heb je al gauw een week rust nodig. Je kunt dan een hele week niet hardlopen, terwijl je misschien nét de smaak te pakken krijgt. Lukt het om na een aantal weken een langer stuk hard te lopen en heb je de smaak te pakken. Dan ga je regelmatig hardlopen.  

Wanneer wordt het leuk?
Nu je wat regelmatiger bent gaan lopen wordt het belangrijk dat je lichaam zich snel kan herstellen. Je merkt dat je korter hoeft te wandelen tussendoor, en ook de afstand die je hardloopt wordt langer zonder echt vermoeid te worden of buiten adem te raken. Het geluksstofje wordt aangemaakt, en je hebt de zogenaamde runners high te pakken.  Het geluksstofje -dopamine- heeft een opwekkend effect. Het stofje wordt niet voortdurend afgegeven, maar telkens wanneer je dingen doet die volgens je hersenen een beloning verdienen. Hardlopen dus. En als parkinson patiënt weet je hoe belangrijk dopamine is. Vanaf nu begin je ook tegen je omgeving te vertellen dat hardlopen leuk is. Zorg voor regelmaat in je trainingsopbouw, dus 2 of 3x per week hardlopen, en niet 1x op zaterdag en dan 2 weken weer niet. 

Kortom;  met regelmaat trainen,  voldoende rustdagen, goede voeding en een goede nachtrust kun je beter hardlopen en word je fitter.

Enthousiast geworden na het lezen, schrijf je dan in voor de 5 weekse of 10 weekse clinic en start met bewegen. Meer info; klik hier

26-03-21. Na publicatie van deze blog ontving ik nog wat extra tips; o.a. van Jos Kleverlaan, trainer bij AV Pijnenburg:
  • Het loopt lekkerder op een egaal grasveld dan op een betonnen pad.
  • Een training is geen wedstrijd, de meeste blessures ontstaan door te hard te lopen tijdens het trainen.
Heb jij nog goede tips voor beginnende hardlopers?  Laat het me weten, dan vul ik het hier aan.

Feedback geeft energie
door Arno Brons 29 feb., 2024
Feedback van een loper. Dit geeft mij energie om vooral door te gaan met hardlooptraining geven aan mensen met Parkinson.
Parkinson Parade 2023
door Arno Brons 14 okt., 2023
Parkinson Parade in het Meander MC in Amersfoort groot succes.
Kom hardlopen in de loopgroep. Hardlopen als medicijn.
door Arno Brons 12 feb., 2023
Samen lopen is veel leuker. Hardloopgroep Hardlopen met Parkinson. Omdat bewegen goed voor je is.
natuur, herfst, hardlopen, gezond, medicijn
door Arno Brons 19 okt., 2022
Vijf redenen waarom hardlopen in de natuur goed voor je is.
Interview in Parkinson Magazine
door Arno Brons 20 mei, 2022
Van iets negatiefs iets positiefs maken. Van diagnose naar anderen helpen met bewegen.
door arno brons 08 apr., 2022
Hardlopen terwijl je er niks aan vindt. Toch starten en dan? Ieder doel dat je haalt, motiveert je. Blijf sporten, blijf bewegen. Het werkt!
Je zal het maar hebben NPO 3 uitzending
door Arno Brons 23 mrt., 2022
JZHMH, Parkinson op 35 jarige leeftijd.Bekijk de uitzending van maart 2022.
Hardlopen met Parkinson nu ook aangesloten bij Uniek Sporten.
door Arno Brons 17 mrt., 2022
Uniek sporten in Soest. Ook hardlopen met parkinson is nu aangesloten bij dit mooie initiatief.
Henk vindt hardlopen niks
door Arno Brons 26 jan., 2022
Misschien herken je dit? Maar om meer te bewegen is Henk toch gaan hardlopen. En? vindt hij het nog steeds niks?
Arno Brons op Papendal bij de looptrainersdag met Miranda Boonstra. Hardlopen.
door Arno Brons 07 nov., 2021
Weer veel inspiratie opgedaan tijdens de 25e editie van de Looptrainersdag op Papendal.
Meer posts
Share by: